Qarpız yetişdirilən zaman azotlu gübrələrin yanlış istifadəsi giləmeyvədəki nitrat səviyyəsini yüksəldir. Həddindən artıq nitrat qəbulu isə zəhərlənməyə yol açır.

Axşam.az satın aldığınız qarpızın zəhərli olub-olmadığını yoxlamaq üçün beş qaydanı təqdim edir:

1. Əgər qarpızın qabığı sarıdırsa, nitrat səviyyəsi yüksəkdir. Ondan uzaq durun.

2. Qabığında deşik olan qarpızlar da təhlükəlidir.

3. Ortasında boşluq olan qarpızları isə ümumiyyətlə, yeməyin.

4. Bir dilim qarpızı suyun içərisinə qoyun. Əgər bir müddət sonra qarpız parlaq və çəhrayı rəngdə olarsa, zəhərlənmə ehtimalınız yüksəkdir.

5. Xəfif qarpızlar sağlam deyil. Qarpızı qaldıranda ağırlığı olmalıdır. Yüngül qarpızlardan qaçın.



                 

Digər